Seuraamme kaasuautojen tankkausasemien ja sähköautojen latauspisteiden saavutettavuutta eri puolilla Suomea. Laskemme asukkaiden etäisyyttä kotoa lähimmälle tankkaus- tai latauspaikalle tieverkkoa pitkin. Laskennassa on hyödynnetty Digiroad-tieverkkoaineistoa ja Väestötietojärjestelmän rakennus- ja huoneistorekisterin väestötietoja. Etäisyys kertoo siitä, miten helppoa ympäristöystävällisemmän käyttövoiman hyödyntäminen on tai onko se käytännössä mahdollista, ja kuvaa myös eroja kansalaisille tarjolla olevien palvelujen saatavuudessa. Seuraamme saavutettavuuden muuttumista vuosittain, alkaen vuoden 2019 lopusta. Tietolähteinä käytämme Gasumin tietoja kaasuautojen tankkauspisteistä ja Sähköautoilijat ry:n tietoja sähköautojen latauspisteistä.
Sekä kaasun tankkausasemien että sähköautojen latauspisteiden verkosto painottuu Etelä- ja Lounais-Suomeen. Sähköautojen latauspisteitä on kaikissa maakunnissa, mutta kaasun tankkausasemat puuttuvat vielä suurelta osin Itä- ja Pohjois-Suomesta.
Biokaasun tuotanto on olennainen osa kiertotaloutta
Suomessa biokaasun valmistukseen käytetään jätteitä. Biokaasu voidaan jalostaa liikennepolttoaineena käytettäväksi metaaniksi, joka vastaa laadultaan maakaasua. Biokaasuntuotannon sivutuotteena saadaan lannoitetta ja maanparannusainetta. Näin jätteiden ravinteet kiertävät.
Kaasun tankkausasemat ovat keskittyneet eteläiseen Suomeen. Vuoden 2019 lopussa ajomatkat biokaasun tankkausasemille olivat pitkiä idässä ja pohjoisessa.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste, 2020
Maakuntien välillä on suuria eroja kaasuntankkausasemien saavutettavuudessa vuoden
2019 lopussa. Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa koko
väestö asuu kaukana kaasun tankkauspaikoista.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste, 2020
Biokaasun käyttäminen on vaivattominta suurissa kaupungeissa ja maan eteläosissa vuoden 2019 lopussa. Pohjois-Suomessa kaasun tankkausasema löytyy vain Oulusta.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste, 2020
Sähköistymisellä irti fossiilisista polttoainesta
Sähköautolla voidaan saada lähes 70 prosentin säästö kasvihuonekaasupäästöissä bensiinillä kulkevaan autoon verrattuna (Ilmastopaneeli 2019). Sähköauton ympäristöystävällisyys riippuu paljon siitä, millä tavalla sähkö on tuotettu.
Sähköautojen latauspisteitä on saatavilla ympäri maan, mutta Etelä- ja Lounais-Suomeen painottuen vuoden 2019 lopussa.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste, 2020
Maakuntien väliset erot sähköautojen latauspisteiden saavutettavuudessa ovat pienempiä kuin kaasun tankkausasemien verkostossa vuoden 2019 lopussa. Maakuntien väestöstä 75–100 % asuu enintään 20 minuutin ajomatkan päässä sähköauton latauspisteeltä.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste, 2020
Kuntien välillä on merkittäviä eroja sähköautojen latauspisteiden saavutettavuudessa myös maakuntien sisällä vuonna 2019. Heikointa sähköautojen latauspisteiden saatavuus on kauempana kasvukeskuksista sijaitsevissa Itä- ja Pohjois-Suomen sekä Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Lounais-Suomen kunnissa.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste, 2020