Porin biojäte talteen -kampanja tuotti onnistuneita tuloksia

Uutinen 28.6.2021 klo 11.57
© Porin kaupunki

Porin seudun jäteneuvonta toteutti syyskuusta 2020 maaliskuun 2021 alkuun Biojäte talteen -kampanjan Porin taajama-alueella. Mukaan haastettiin lähes 700 kotitaloutta. Kampanja oli maksuton ja siihen valittiin sekä omakotitalo- että kerros- ja rivitalokiinteistöjä.

Porin seudun jäteneuvonta jakoi kaikkiin kampanjassa mukana oleviin kotitalouksiin keittiöbiojäteastian, biojätepussit 6 kuukauden tarpeeseen sekä lajitteluohjeet. Omakotitaloalueille tarjottiin käyttöön naapuruston yhteiset kimppabioastiat kampanjan ajaksi.

Palautteista kävi ilmi, että omakotitaloalueilla kimppabioastian käyttö koettiin pääasiassa helpoksi ja käteväksi. Yli 90 % vastaajista kertoi olevansa samaa mieltä siitä, että biojätteen lajitteleminen on helppoa ja kimppabioastian käyttäminen ongelmatonta.

Kampanjassa 5–6 kotitaloutta käytti samaa 240 litran kimppabioastiaa. Se nähtiin usein parempana vaihtoehtona kuin oma biojäteastia, jonka koettiin olevan liian suuri vain yhden talouden käyttöön. Vastaajista 39 % aikoo jatkaa biojätteen keräystä hankkimalla kimppabioastian. 88 % vastaajista sanoi suosittelevansa kimppabioastiaa myös muille.

Vastaajista noin 30 % kertoi biojätteen suuren määrän yllättäneen, vaikka asiasta ei erikseen kysytty. Omakotitaloasujista 63 % kertoo, että aikoo kampanjan innoittamana jatkaa biojätteen erilliskeräystä tai aloittaa kotikompostoinnin.

Kerros- ja rivitaloille osoitetusta palautekyselystä kävi ilmi, että ennen kampanjaa biojätettä lajitteli ”aktiivisesti” tai ”joskus” 88 % vastanneista, 10 % ei lajitellut ollenkaan. Kampanjan jälkeen kaikki vastanneista kertoivat lajittelevansa biojätettä. ”Aktiivisten” lajittelijoiden osuus nousi 72 prosentista 97 prosenttiin kampanjan aikana.

Lue lisää Porin kaupungin tiedotteesta.


  • Tulosta sivu