Perinteisiä, fossiilista alkuperää olevia muoveja voidaan korvata biopohjaisilla vaihtoehdoilla muun muassa muovin tuotannon ilmastovaikutusten pienentämiseksi.
Muilla materiaaleilla, esimerkiksi lasilla tai metalleilla korvaaminen tarvitsisi tuekseen kokonaisvaltaista tutkimusta ympäristövaikutusten osalta. Esimerkiksi tuotteiden kuljettamisen kannalta painavampien materiaalien ympäristövaikutukset ovat kevyitä tuotteita suuremmat, kun siirtämiseen tarvitaan enemmän energiaa. Lisäksi metallien tuotannon kasvu saattaa lisätä kaivostoimintaa.
Biomuovien osuus muovituotannosta vain noin prosentin
Muoveja on alettu yhä enenevässä määrin valmistaa fossiilisten raaka-aineiden ohella biopohjaisista raaka-aineista. Tällaisten biopohjaisten muovien eli biomuovien osuus on toistaiseksi kuitenkin pieni eli maailmanlaajuisesti noin prosentti kaikesta vuosittain valmistettavasta muovista.
Biopohjaisia muoveja voidaan valmistaa joko muokkaamalla luonnon polymeereistä kemiallisesti tai syntetisoimalla biopohjaisista monomeereistä. Biopohjaisissa muoveissa voidaan erottaa ensimmäisen, toisen ja kolmannen sukupolven biomuovit.
- Ensimmäisen sukupolven biomuovit valmistetaan hiilihydraattipitoisista ravintokasveista kuten maissista, vehnästä, sokeriruo’sta, perunasta tai kasviöljyistä kuten soija- ja risiiniöljystä.
- Toisen sukupolven biomuovien raaka-aineena ovat ligniini- ja selluloosapohjaiset, ravinnoksi soveltumattomat kasvit kuten erilaiset puut ja ruohot.
- Kolmannen sukupolven biomuoveja voidaan tuottaa levien, bakteerien, hiivojen ym. avulla. Biopohjaisia muoveja voidaan valmistaa myös biopohjaisista jätteistä kuten sokeriruo’on prosessoinnissa syntyvästä bagassista.
Biopohjainen muovi ei välttämättä ole biohajoava
Biopohjaisten ja biohajoavien muovien termistö aiheuttaa usein epäselvyyksiä.
Biopohjaiset muovit ovat muoveja, jotka on valmistettu kokonaan tai osittain biopohjaisista raaka-aineista fossiilisten raaka-aineiden sijaan.
Biohajoavilla muoveilla puolestaan tarkoitetaan sellaisia muoveja, jotka mineralisoituvat mikrobiologisesti kohtuullisessa ajassa.
Kaikki biopohjaiset muovit eivät kuitenkaan ole biohajoavia, ja vastaavasti kaikki biohajoavat muovit eivät ole biopohjaisia.
Biohajoavia muoveja voidaan valmistaa sekä biopohjaisista että fossiilisista raaka-aineista.
Biopohjaisista raaka-aineista voidaan puolestaan valmistaa myös muoveja, jotka eivät ole biohajoavia, esimerkiksi biopolyeteeniä, joka on rakenteeltaan identtinen fossiiliperäisen polyeteenin kanssa.
Biohajoavuuden termi on myös helposti harhaanjohtava siinäkin mielessä, että biohajoavuus on ympäristöolosuhteista riippuvaa, eivätkä esimerkiksi laitoskompostoinnissa hajoavat muovit välttämättä hajoa maaperässä tai meriympäristössä.