Uudelleenkäyttö Suomessa: Murrosareenalla uusia polkuja muovien kestävyyteen

RSS
21.10.2024 Suomen ympäristökeskus

Jatkuvasti kasvavaan muovin tuotantoon ja kulutukseen kytkeytyy monenlaisia ympäristöongelmia. Ratkaisuna luonnonvarojen tuhlauksen haasteisiin on esitetty kiertotaloutta, jossa vähennetään muun muassa turhaa materiaalien kulutusta, pidennetään tuotteiden elinkaarta ja vähennetään jätteitä. Suomessa muovien kestävää kiertotaloutta edistää laaja kansallinen PlastLIFE-hanke, joka monin keinoin tukee kansallisen muovitiekartan toimeenpanoa. Keinovalikoimassa uudelleenkäyttö on tunnistettu yhdeksi lupaavaksi kiertotalouden toimintamalliksi.

PlastLIFE-hanke järjesti keväällä 2024 murrosareena-työpajasarjan, jossa pohdittiin muovisten kertakäyttöisten tuotteiden vähentämistä uudelleenkäytöllä. Murrosareena on yhteiskehittämisen menetelmä systeemisen muutoksen hahmottamiseen. Menetelmän avulla tarkastellaan kestävyyshaasteiden kompleksisia ongelmia ja niiden ratkaisuja osana laajempaa yhteiskunnan kehityskulkua. Tuloksena saadaan toimenpidesuosituksia, edistetään tiedon yhteistuotantoa sekä jalkautetaan ideoita toimijoiden käyttöön.

Osana PlastLIFE-murrosareenan valmistelutyötä koottiin tietoa osallistujia varten muovituotteiden uudelleenkäytön nykytilanteesta Suomessa. Tämän tietokoosteen punaisena lankana on kolme eri tuoteryhmää, joissa pystytään vähentämään kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta tai pidentämään muovituotteiden käyttöikää. Tuoteryhmät valittiin muovifoorumissa käytyjen keskusteluiden pohjalta (liite 1). Valitut tuoteryhmät olivat muoviset kuluttaja- ja kuljetuspakkaukset sekä muoviset tai muovia sisältävät kotitalouksien käyttötavarat.

Tässä raportissa avataan uudelleenkäyttöä ja siihen kytkeytyviä käsitteitä. Uudelleenkäyttö on tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen alkuperäisessä suunnitellussa käyttötarkoituksessa. Määritelmät eivät ole eksakteja, vaan voivat vaihdella asiayhteydestä riippuen. Lisäksi uudelleenkäyttö terminä limittyy osin muiden kiertotalouden toimintamallien kanssa. Raportti esittelee myös keskeisiä uudelleenkäytön ohjauskeinoja, kuten esimerkiksi lainsäädäntöä, tukia tai informaatio-ohjausta, saatavilla olevaa määrätietoa uudelleenkäytöstä eri tuotekategorioissa sekä erilaisia käytännön toimintamalleja valitun kolmen tuoteryhmän osalta.

Tutkimusten mukaan uudelleenkäytöllä voidaan saavuttaa merkittäviä ympäristö-, sosiaalisia- ja taloudellisia vaikutuksia. Yrityksillä ja kolmannella sektorilla onkin käytössään erilaisia vakiintuneita uudelleenkäytön toimintamalleja. Kuitenkin uudelleenkäyttöä tutkivia hankkeita on vielä toteutettu rajallisesti. Uudelleenkäyttöön liittyy epävarmuuksia niin kuluttajien kuin liiketoiminnan näkökulmasta. Tietopaketti osoittaa, että tarvitaan lisää tietoa uudelleenkäytön eduista ja rajoituksista.

  • Tulosta sivu
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.