Älyä jätehuoltoon Jyväskylän Kankaalla

Kankaan älyroskikset © Tanja Oksa / Jyväskylä

Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa, jossa asutaan, työskennellään, opiskellaan ja viihdytään. Kankaan alueella kokeillaan uusia jätehuollon ratkaisuja, joissa moderni teknologia tukee ympäristötavoitteita. Samalla viedään eteenpäin jätehuollon viestintää ja logistiikkaa.

Twiittaava roskis kannustaa lajittelemaan

Kankaan jätehuolto perustuu alueelliseen syväkeräykseen. Jäteastioihin tulee älykäs lukitus, jonka perusteella voidaan seurata asuntokohtaisesti jäteastioilla käymistä ja niiden täyttöastetta. Uusi järjestelmä kannustaa asukkaita vähentämään jätteen määrää ja lajittelemaan. Roskis voi vaikkapa twiitata ja kertoa olevansa täynnä.

Hankkeen aikana kehitetään jätteen määrän mittauksen menetelmä sekä laskutusjärjestelmä, joka perustuu tuotettuihin jätemääriin. Ainakin seka- ja biojätteen laskutus voisi perustua jäteastialla käyntien määrään. Uudenlaista laskutusta testataan pelillistämisen avulla.

Kankaan suunnittelussa ja toteutuksessa vanhojen kaavojen tilalle vaihtuvat uudet oivallukset ja viisaat ratkaisut, alueen mielenkiintoista historiaa unohtamatta. Vuonna 2040 Kankaalla kaavaillaan asuvan yli 5000 ja työskentelevän 2101 ihmistä.

Osahankkeen toteutusaikataulu

  • 2016 – syksy 2019

Lisää aiheesta

Lisätietoja

  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön verkostopäällikkö Tanja Oksa, etunimi.sukunimi@jkl.fi

 

Julkaistu 10.10.2018 klo 10.44, päivitetty 20.1.2021 klo 16.59

  • Tulosta sivu