Ole materiaalikiertojen sulkemisen vahva lenkki

Uutinen 19.9.2018 klo 10.53
Tuuli Myllymaa pihalla 285
© Matias Myllymaa

Syyskuun puolivälissä vietetään jälleen valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Aihe on niin tärkeä, että siitä on syytäkin muistuttaa meitä joka vuosi. Kuluttaja-lehden kampanja toteaa tänä vuonna osuvasti: ”Ruokahävikin vähentäminen alkaa omasta ostoskorista, jatkuu jääkaapilla ja näkyy lopulta omassa lompakossa.”

Jokainen meistä on pääroolissa oman ruokajalanjälkensä pienentämisessä ja hävikin välttämisessä. Luonnonvarakeskus (LUKE) on tutkinut suomalaisten ruokahävikkiä jo vuosien ajan. Leipä, vihannekset, hedelmät, peruna, pasta ja riisi muodostavat yhteensä noin puolet ruokahävikistä. Leipää päätyy roskikseen yllättävän paljon, ja sen on voinut todeta myös oman biojäteroskiksen äärellä. CIRCWASTE-konsortiossa ruokahävikin vähentämiseksi tehdään töitä LUKEn lisäksi myös Porin kaupungin osahankkeessa.

Tieto lisää tuskaa, mutta se voi parhaimmillaan saada aikaa muutoksia. Tämän on voinut havaita myös omakohtaisesti, kun toukokuussa tein oman Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseni, jonka myötä seuraan perheeni tuottaman ruokahävikin määrää vuoden ajan. Mittaaminen on tehnyt asiat näkyviksi ja paljastanut perheen ruokahuollon pullonkaulat. Leivän lisäksi muita liian usein biojätteisiin kipattavia ja täysin turhaan jätteeksi päätyviä ruokia ovat muun muassa pastan, puuron ja salaattien jämät. Perheen ruokatottumusten tunnistaminen ja annoskoon sovittaminen omiin tarpeisiin on osoittautunut yhdeksi keskeisimmistä ruokahävikkiin vaikuttavista seikoista, oli kyse sitten salaattien, kastikkeiden, riisin tai pastan valmistuksesta.

Jokainen meistä voi tulla oman keittiönsä sankariksi ottamalla mahdollisimman usein luovuuden käyttöön ja tekemällä rohkeita makukokeiluja kodin ruokajämistä. Sille ruualle, mikä ei mene vatsaan, oikea paikka on muun biojätteen seurana kotikompostissa tai biojäteastiassa. Tämä on yksi niistä kansalaistaidoista, joita opetetaan suomalaisille jo päiväkodista saakka, ja hyvä niin.

Meillä jokaisella on melkoinen vastuu tehdä parhaamme, jotta olemme kiertotalouden mahdollistajia ja materiaalikiertojen sulkemisen vahvoja lenkkejä!

Tuuli Myllymaa, Ryhmäpäällikkö, DI, Jäteasiain hallintaryhmä, Circwaste-hankkeen projektipäällikkö
Suomen ympäristökeskus SYKE


  • Tulosta sivu