Tid för genomförande 2022-2029
Finlands miljöcentral driver PlastLIFE-projektet och erbjuder mångsidig expertis för att uppnå målen för den cirkulära ekonomin för plast. Projektet är omfattande för Syke: 50 personer från sju olika enheter och 16 olika grupper arbetar för att främja plastens cirkulära ekonomi.
Vi förvaltar och samordnar projektet, tar hand om dess planerade framsteg och rapporterar till EU och andra finansiärer.
Tillsammans med våra partner kommunicerar vi resultaten av projektet och lösningarna på plastutmaningarna till nationell och internationell publik, organiserar kampanjer för att minska nedskräpning och onödig konsumtion av plast tillsammans med intressentgrupper och engagerar oss i kommunikationssamarbete med ett omfattande nätverk av medborgerliga påverkare för att främja plastens cirkulära ekonomi.
Vi utvecklar metoder och indikatorer för övervakning av plastens cirkulära ekonomi: Det finns inga färdiga mätsystem eller metoder för att övervaka en sådan flerdimensionell och omfattande enhet. Därför utvecklar vi nationella mätsystem för plastens cirkulära ekonomi genom en process baserad på expertbedömning.
Vi följer utvecklingen, effekten och effektiviteten av vårt projekt, Finlands färdplan för plast och plastens cirkulära ekonomi med olika mätare och indikatorer. Vi kompletterar och utökar den plastflöderedovisning som skapats i tidigare projekt. Tillsammans med våra partner bygger vi en livscykelanalysbaserad beräkningsmodell för att utvärdera miljöpåverkan av plastens cirkulära ekonomi.
Vi producerar information om skadligheten med plastavfall och utvecklar åtgärder för att minska dem. Vi utvecklar ett system för uppföljning av byggskräp.
Vi studerar och övervakar attityder och beteendeförändringar relaterade till plast bland medborgare och företag genom medborgar- och företagsförfrågningar.
Vi utvecklar mobilapp (Roskalähetti) för att studera medborgarvetenskapens möjligheter för att aktivera människor till att verka aktivt för cirkulära ekonomin.
Med hjälp av människors plastberättelser samlar vi in information om hur plast är kopplat till människors vardag, varför plastföremål blir meningsfulla, och hur plastens roll och användning i vardagen har förändrats. Vi använder olika konstformer och metoder för att öka plastmedvetenheten och aktivera aktörer för att lösa plastproblemet.
Vi undersöker de kemiska riskerna med plast. Olika kemikalier tillsätts till plast i tillverkningsskedet, som kanske inte är lämpliga för återvinning. Vi analyserar skadliga ämnen i plastavfall och utvecklar ett riskbedömningsramverk för att vägleda aktörer i trygganvändning av återvunnen plast.
PlastLIFE strävar efter ett starkt nationellt och internationellt samarbete. Vi samordnar samarbetet både i Finland och internationellt, bland annat med kommunnätverk. Vi hjälper våra partner att skapa internationella nätverk och stödja dem i deras strävanden för att exportera lösningar de utvecklar i projektet.
Dessutom stöder vi utvecklingen och genomförandet av den Finlands färdplan för plast genom att fördjupa dialogen mellan aktörer och olika sektorer samt genom att använda metoder för medskapande av information.
Mer information om Sykes roll i PlastLIFE-projektet
Projektledare
- Specialforskare Helena Dahlbo, Finlands miljöcentral, tel. +358 29 525 1095, helena.dahlbo@syke.fi
Samordning av kommunikationer
- Kommunikationsspecialist Johanna Kaunisto, Finlands miljöcentral, puh. +358 29 525 2297, johanna.kaunisto@syke.fi