Uudelleenkäyttö etusijalle

Uutinen 24.10.2024 klo 15.18

Uudelleenkäytön asettaminen etusijalle edellyttää suurta kulutuskulttuurin muutosta koko yhteiskunnassa. Nykyinen tapamme pakata, hankkia, käyttää ja hylätä tavaroita niin kotona kuin työpaikoilla on suuren muutoksen edessä. Uudelleenkäytön valtavirtaistaminen edellyttääkin monenlaisia muutoksia yhteiskunnassa.

Lyhytikäisistä muovituotteista aiheutuu ympäristöongelmia, joiden välttämisessä tuotteiden ja pakkausten uudelleenkäyttö on tunnistettu mahdollisuus.

Julkaisimme viisi toimintasuositusta, jotka edistävät kestävien ja uudelleenkäytettävien muovipakkausten ja tuotteiden yleistymistä sekä kuluttajien asennemuutosta:

1. Tarvitsemme vuoropuhelua eturistiriitojen ratkaisemiseksi. Uudelleenkäyttö on mahdollisuus!

2. Ympäristöön, talouteen, turvallisuuteen ja sosiaalisiin vaikutuksiin perustuvia ratkaisuja on etsittävä monitieteisellä ja toimialat ylittävällä yhteistyöllä.

3. Palautusjärjestelmien ja teollisen mittaluokan uudelleenkäytön kehittämiseen tarvitsemme kokeiluja tuottajien, kaupan, logistiikan, julkisen ja kolmannen sektorin, uudelleenkäyttöpalveluiden sekä jätehuollon yhteistyönä.

4. Kansalaisilla on keskeinen rooli. Sitä on tuettava kannusteilla, palveluilla, viestinnällä ja kasvatuksella.

5. Verokannusteita, rahoitusinstrumentteja, kunnianhimoista tavoitteenasettelua ja määrätietoa tarvitaan uudelleenkäytön vahvistamiseen. Uuden tavaran houkuttelevuutta tulee vähentää sääntelyllä ja asenteisiin vaikuttamalla.

Lue lisää

Uudelleenkäyttö etusijalle. Suomen ympäristökeskuksen tutkimushankkeen toimintasuosituksia -julkaisu. (helda.fi)
Suomen ympäristökeskuksen uutinen Uudelleenkäyttö voi mullistaa arjen kulutustavat. (syke.fi)

Toimintasuositukset perustuvat Suomen ympäristökeskuksen ja Aalto-yliopiston yhteistyönä järjestettyyn muovin uudelleenkäyttöön johtavien muutospolkujen murrosareenatyöhön ja sen tuloksiin. Muovien uudelleenkäytön murrosareena on osa Syken koordinoimaa muovien kestävään kiertotalouteen tähtäävää, kansallista Muovitiekartta-ohjelmaa toimeenpanevaa PlastLIFE-projektia. Vuoteen 2029 jatkuva PlastLIFE saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta.

Lisätiedot

Erikoissuunnittelija Hanna Salmenperä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1605, etunimi.sukunimi@syke.fi


  • Tulosta sivu