Hyviä tekoja jääkaapin ovella

Uutinen 16.11.2020 klo 11.59
© Matias Myllymaa

Sitä mukaa kun illat syksyn mittaan pimenevät, askelet vievät yhä tiheämmin jääkaapin valoon. Hyvä ruoka on perustarve, mutta se tuo elämään myös iloa – ehkä jopa rakkauttakin. Lokakuussa käynnistyi ajankohtainen kampanja, johon meistä jokainen voi osallistua tekemällä jääkaapin ovella hyviä valintoja: Rakasta joka murua -kampanja on yli vuoden mittainen hyvän ruokahuollon kertauskurssi, joka kiinnittää huomion ruokahävikkiin ja biojätteiden lajitteluun.

Alle puolet biojätteestä päätyy hyötykäyttöön

Biojätteiden erilliskeräys alkoi Suomessa vähitellen 1990-luvulla. Tällä hetkellä mullaksi ja biokaasuksi päätyy noin 40 prosenttia kaikesta syntyvästä biojätteestä. Biojätteen lajittelussa onkin vielä petrattavaa. Lajittelematon osa biojätteistä päätyy sekajätteen seassa polttolaitoksiin, joissa se aiheuttaa korroosio- ja tehopulmia niin kosteutensa kuin sisältämänsä suolankin vuoksi. Erilliskerätyistä biojätteistä tuotettu biokaasu sen sijaan toimii mainiosti kaasuautojen polttoaineena ja soveltuu myös sähkön ja lämmön tuotantoon. Ravinteet ja orgaaninen aines jäävät samalla palautettaviksi viherrakentamiseen tai kukkapenkkeihin.

Arvokkaat resurssit talteen hävikkiä vähentämällä

Biojäteroskikseen ovat tervetulleita kuitenkin ainoastaan syömäkelvottomat ainekset. Biojätteisiin päätyvä syömäkelpoinen ruoka on kallista niin yhteiskunnalle, kotitalouksille kuin ympäristöllekin. Suomessa enemmän kuin joka kymmenes alun perin syömäkelpoinen haarukallinen tai lautasellinen päätyy jätteeksi - syömäkelpoisen ruokahävikin osuudeksi koko elintarvikeketjussa on arvioitu noin 10–15 prosenttia.

Syömäkelpoisen ruokahävikin vähentämiseksi kannattaa nähdä vaivaa. Jääkaappiin unohtuneen ja jätteeksi päätyvän leipä-, juusto- tai lihapalan mukana hukataan kaikki sen tuottamiseen käytetyt resurssit maanviljelijän työajasta lannoitteiden ja energian käyttöön. Oikean annoskoon valinta ja kaappien koko sisällön huomioiminen ruokaa laitettaessa ja ennen kauppaan menoa ovat ainakin osa ratkaisua. Juuri näiden tärkeiden päätösten tekijöitä olemme aina jääkaapin oven avatessamme.

Circwasten osahankkeilta ratkaisuja

Circwaste-hankkeessa monella yhteistyökumppanilla on käynnissä ruokahävikkiin ja biojätteiden hyödyntämiseen liittyviä hankkeita. Luonnonvarakeskus (Luke) viimeistelee parhaillaan kansallista Ruokahävikkitiekarttaa, joka julkaistaan alkuvuodesta 2021. Tiekartta ohjaa ruokaketjua hävikin ja elintarvikejätteen vähentämisessä muun muassa kannustamalla vapaaehtoisiin sopimuksiin ja ehdottamalla hävikkitiedon jakamista osaksi opetussuunnitelmaa. Lisäksi se kannustaa ravintoloita menekkiä ennustavien järjestelmien sekä kotitalouksia hävikkisovellusten käyttöönottamiseen.

Keski-Suomen liiton osahankkeessa on puolestaan vahvistettu biokaasuekosysteemin rakentumista maakunnassa ja rohkaistu biokaasun liikennekäyttöön. Turun ammattikorkeakoulun hanke on tuottanut tietoja maatilakoon biokaasulaitosten hankintapäätösten tueksi.

Rakasta joka murua!

Rakasta joka murua -kampanja toteutetaan poikkeuksellisen laajana yhteistyönä, jota koordinoivat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Lisäksi siihen osallistuvat Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry sekä Suomen ympäristökeskus.

Circwaste-hanke tukee kampanjan näkyvyyttä ja osallistuu aineistojen tuottamiseen. Kampanja tarjoilee varmasti paljon hyviä vinkkejä loppuvuoden ja ensi vuoden aikana. Tulikin mieleen, että kuivahtaneen leivänkannikan muruista saa muuten kuulemma mainiota lisuketta pastan tai salaatin mausteeksi paistamalla oliiviöljyn kera ja maustamalla yrteillä. Täytyypä kokeilla!

Tuuli Myllymaa, ryhmäpäällikkö, Circwaste-hankkeen projektipäällikkö
Suomen ympäristökeskus SYKE


  • Tulosta sivu