Älä tallaa samoja polkuja

RSS
29.4.2019 Anu Pujola
Kuvituskuva circblog Anu Pujola

Otsikon sanoin mainostetaan Porin kaupungin vuoden alkupuolella julkaisemaa Intopolkua. Intopolku kannustaa opettajia koulun ulkopuolisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen ja tarjoaa käytännön työkaluja opetukseen – myös kiertotalouden keinoin.

CIRCWASTE -hankkeen ympäristökasvatukseen keskittyvässä Luuppi-osahankkeessa Intopolulle on rakennettu eri vuosiluokille vierailuohjelmat. Ne auttavat kasvattajia ja opettajia rakentamaan ympäristöasiat osaksi kaikkea opetusta ja kasvatusta. Myös kiertotalous on läsnä päiväkotien ja koulujen arjessa: kierrätysmateriaaleja käytetään askartelussa ja oppikirjat kiertävät oppilaalta toiselle.

Voisitko sinä astua Intopolulle ja edistää kestävää elämäntapaa?

Vähäjätteinen koulu on mestarilainaaja

Maapallomme kantokyvyn rajat ovat tulossa vastaan ja huolestuttavia uutisia ympäristön tilasta nousee yhä kiihtyvällä tahdilla uutisiin. Kiertotalous sekä jätteen vähentäminen ja lajittelu ovat entistä ajankohtaisempia. Aihe on esillä niin Sitran julkistamassa Kiertotalouden tiekartta 2.0:ssa kuin erilaisissa kasvatukseen ja koulutukseen keskittyvissä projekteissa.

Koulut tarvitsevat käytännön työkaluja, jotta niiden arvoissa ja käytännöissä jo nyt toteutuva tavaroista huolehtiminen, jakaminen ja lainaaminen sekä harkittu uusien hankinta ymmärretään osaksi kiertotaloutta.

Yhteistyössä koulujen kanssa on muun muassa järjestetty jäteralleja lajitteluosaamisen parantamiseksi, tempaistu ruokahävikin vähentämiseksi ja johdatettu oppilaita kompostoinnin maailmaan. Luupin tuella Itä-Porissa syksyllä aukeavassa Itätuulen monitoimitalossa toimivat koulut pyrkivät Porin vähäjätteisimmiksi ja mestarilainaajiksi. Esimerkiksi oppikirjat lainataan monitoimitalossa toimivasta kirjastosta.

Kiertotalouden teemat tienviittoina

Nostoteksti circblog Anu Pujola

Luupin osaajat ovat miettineet Intopolkuun jokaiselle ikäluokalle kiertotalouden edistämiseen ja jätteen vähentämiseen liittyvän teeman, jota käsitellään joko vierailukäynnillä tai kouluvierailun merkeissä.

Esimerkiksi 7.-luokkalaiset pohtivat ruuan ympäristövaikutuksia ja ruokahävikkiä: vierailukäynnillä asukastuvalle huomataan, että koulussa ylijäänyttä ruokaa jaetaan siellä asukkaille. Varhaiskasvatuksessa lapset pääsevät pohtimaan vaihtamista ostamisen vaihtoehtona, kun kahden päiväkodin välillä vaihdetaan leluja.

Ympäristöpolun vierailuohjelmiin liittyen on myös järjestetty työpajoja ja koulutuksia, jotka helpottavat oppimispakettien käyttöä.

Polku ulos koulusta

Intopolku kokoaa yhteen kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tarjoamia oppimissisältöjä päiväkoti- ja kouluryhmille. Se kannustaa opettajia erityisesti koulun ulkopuolisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen. Tavoitteena on, että koulutusputkesta ulos pulpahtava nuori on kasvatuksensa ja koulutuksensa aikana tutustunut eri kanteilta esimerkiksi jätteen vähentämiseen.

Intopolku muodostuu tällä hetkellä kolmesta eri osiosta: Kulttuuri-, Ympäristö- ja Kirjastopolusta. Näitä eri polkuja voi selata teeman tai ikäryhmän mukaan. Sivustoa voi käyttää apuna myös teemapäivien ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa.

    Anu Pujola



    Projektikoordinaattori  Anu Pujola
    Porin kaupunki 

    Lisätietoa:

     
     
    • Tulosta sivu
    Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.